Fotboll på Youtube

I samarbete med outreach service

För er som gillar fotboll är YouTube helt rätt. Alla de bästa klippen, sportgrodor, häftiga mål och intervjuer finns där. Man kan ge sig på att det alltid finns någon där med en mobilkamera som filmar varenda minut av matcherna, och det laddas många gånger upp mycket snabbare än vad tv-kanalerna gör – om man inte har tillgång till live-tv på betalkanaler. Men YouTube är ju gratis. En del blir förvånade över att man kan titta på hela avsnitt, och till och med hela säsonger av några av de mest populära tv-programmen och även sådant som sänds på betaltjänster som Netflix. Men det är på grund av skurkkonton som hostar olagliga liveströmningar av program.

Älskar du King of the Hill? Lätt. Välj bara vilket avsnitt du gillar bäst. Simpsons? Det finns massor att välja därifrån också. Eller kanske du letar efter lite fotboll? Du kan titta på en livestream replay av det senaste spelet, hur enkelt som helst, som om NFL:s immateriella rättigheter inte betyder ett enda dugg. Om du tittar på tillräckligt mycket slumpmässigt innehåll kan du kanske till och med komma att få en del av dessa olagliga strömningar som förslag för dig. YouTube skräddarsyr de rekommenderade videorna de visar folk baserat på deras vanor. Personliga rekommendationer är inte exakt nya – men antalet olagliga livsströmmar som sänder upphovsrättsligt material på en slinga är lite oroväckande.

Många av dessa skurkkonton verkar existera enbart för att ge tittare en oändlig slinga av deras favoritprogram, och har bara några andra inlägg relaterade till det livestreamade innehållet. Vad som är konstigt är att det inte förekommer något uppenbart incitament för att göra det heller. De gör det inte för annonspengar, eftersom man måste ansöka om att vara en del av YouTubes partnerprogram för att tjäna några annonsintäkter. En kanal behöver också 10 000 visningar för att man ens ska vara behörig att ansöka, och YouTube måste godkänna varje konto.

VM 2018

Det är ingen tvekan om att det kommer bli många klipp från fotbolls vm 2018 på YouTube. Även om man inte kan vara på plats, eller inte kan kolla på TV vid tillfället, så har de flesta en smartphone där man kan kolla på videor. Man kan även betta på matcherna, så blir det ytterligare en nivå av spänning i VM. För att tjäna lite extra pengar är ju alltid bra, särskilt om det är på något roligt som man dessutom gillar att titta på.

Publiken som tittar på kanaler med olaglig streaming är faktiskt ganska liten jämfört med andra populära kanaler. De flesta konton stängs av inom några timmar. YouTube gör sitt bästa för att göra det enkelt för personer att rapportera olagliga upphovsrättsbrott, vilket kan vara varför dessa konton ofta försvinner från webbplatsen ganska fort.

För det första kan upphovsrättsinnehavare formellt underrätta YouTube om att de anser att deras material inte ska vara där. YouTube granskar sedan det förekommande innehållet och tar ner det om det visar sig vara intrång i upphovsrätten. Användare som har flera klagomål mot dem kan helt och hållet förbjudas från plattformen. För det andra finns det nästan decenniet gamla verktyget som heter Content ID, vilket gör det möjligt för rättighetsinnehavarna att hantera innehållet direkt. Upphovsrättsinnehavare tillhandahåller referensfiler av innehållet till YouTube, vilka matar in dem i systemet. Verktyget kan användas för spårning, intäktsgenerering eller direkt blockering av innehåll som matchar upphovsrättsskyddat material. Det finns över 8 000 partners som använder detta verktyg.

Du kanske inte alltid kan titta på dina favoritprogram på YouTube – speciellt om upphovsrättsinnehavaren är ihållande – men om du hittar en ström i rätt ögonblick kan du hitta några gratis fotboll eller annat kul där du minst förväntar dig det. Kom bara ihåg att det finns en bra chans att den person som lägger upp upphovsrättsskyddat material bryter mot lagen.

Leave a Reply