Youtubes bästa klipp – topplista vecka/månad/år
16Feb/170

Bilvård på vintern

Publiceras i samarbete med Delticom

 

Under sommarhalvåret är det många som ser till att bilen är i toppform. Solsken som reflekteras i en skinande ren bil ger ökad livskvalitet. Tyvärr känns bilvård inte fullt lika viktigt på vintern. Kyla, regn och rusk gör att vi hellre tillbringar tiden inomhus. Att vårda din bil är dock minst lika viktigt på vintern! Här följer några saker som du kan vinna mycket på i längden att göra på vintern. All utrustning som behövs för bra bilvård, samt alla slags bildelar, hittar du enkelt på nätet hos butiker som till exempel 123bildelar.se.

 

  1. Tvätta bilen

 

Många skippar att tvätta bilen under höst och vinter eftersom den omgående blir smutsig igen. Det är dock under denna tid som det verkligen behövs. Att tvätta bilen regelbundet skyddar bilens lack och minskar risken för rost. Smuts från vägbanan innehåller ämnen som fräter på lacken. Även salt som används flitigt på våra vägar leder till rost. Kanske har du lagt märke till att bilar i andra delar av världen inte rostar lika mycket som i Sverige.

 

Börja din biltvätt med ett petroleumbaserat avfettningsmedel av hög kvalitet. Ofta räcker det med att bara använda detta på bilens nedre delar. Spola av med en högtryckstvätt. Använd sedan ett bil schampo, andra slags rengöringsmedel rekommenderas inte, utan du vill ha en produkt som är särskilt avsett för syftet. Använd en svamp och tvätta bilen med cirkulerande rörelser. Se till att skölja svampen ofta så att du inte repar lacken med större smutspartiklar som fastnat i svampen. Skölj och torka med mikrofiber trasor eller liknande. Därefter lägger du på ett lager vax för ökat framtida skydd.

 

Glöm inte fälgarna som under vinterhalvåret utsätts för extra mycket belastning. Särskilt om du investerat i snyggare fälgar än standard lönar det sig att lägga ner lite extra tid på att vårda dem för att öka dess livslängd. Det finns särskilt vax avsedda för fälgar att lägga på.

 

  1. Se över dina däck

 

Att ha bra däck är alltid av avgörande betydelse. Se till att du har bra däck under hösten då förhållandena börjar försämras. Se sedan till att du har vinterdäck av absolut högsta klass. Ta i god tid fram dina vinterdäck och se över om de håller en säsong till. Det är alltid bäst att köpa nya däck redan i början på säsongen om dina däck är på gränsen istället för att vänta och byta mitt i säsongen. Gör man det inte på en gång så är det många skjuter upp det någon vecka i taget när de väl sitter på och rätt vad det är kör man på däck med för litet mönsterdjup vilket kan vara livsfarligt.

 

  1. Skaffa en rutin för justera däcktryck och vätskenivåer

 

Utöver däck ser du också innan det blir för kallt till att byta olja och spolarvätska till produkter som är anpassade för vintern. Sen skaffar du en rutin för att regelbundet kontrollera däcktryck och vätskenivåer. Under vintern bör man också se till att fixa alla småfel omgående. Under sommaren då vi har ljuset går det kanske att klara sig utan vissa små lampor som till exempel på instrumentpanelen eller inne i bilen. På vintern behövs dock all belysning som finns för maximal säkerhet så skjut inte upp jobb som dessa.

0
Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.